Мирянські організації УГКЦ

Матері в молитві

Рух «Матері в молитві» України — це групи матерів, які регулярно збираються для спільної молитви з благословення Патріарха та зокрема кожного правлячого єпископа Української Греко Католицької Церкви для своєї єпархії. Ці спільноти зорганізовані в єпархіяльні і національну спільноту.

Всі національні рухи «Матерів в молитві», «Батьків в молитві» та «Дітей віри» об’єднуються в спільноту «Утіха», що має свій осідок у Севенуоксі (Англія). Вони стають асоційованими членами міжнародної спільноти «Утіха».

Провідницею цього руху є Матінка Божа.

Кожна спільнота утворюється з благословення пароха.

У кожній єпархії бажано мати духівника.

Духовна концепція і мета спільноти «Утіха» полягає в тому, щоб разом служити Господеві, нести любов і утіху, надію іншим людям та бути світлом в темному світі. Таке служіння — це намагання заохочувати матерів, батьків і молодих людей зустрічатися разом, і підтримувати один одного молитвою та дружнім спілкуванням.

Головна мета для молитви спільноти, — це виконання останньої волі Господа нашого Ісуса Христа «щоб ніхто з них не був загублений»;

Духовна концепція спільноти базується на повному підпорядкуванні волі Отця;

Критеріями дії спільноти є простота і віддання себе волі Отця через радісне підпорядкування Йому;

Основою сили руху «Матері в молитві» — це щоденна молитва заступництва і підтримки її членкинь.

Для досягнення цієї цілі кожен член спільноти бере на себе зобов’язання перед спільнотою:

  • щоденно молитися за спільноту;
  • надавати спільноті практичну допомогу, відповідно до своїх можливостей і того до чого покликав його Господь;
  • брати участь у спільних зустрічах для молитви і дружнього спілкування.

Національний координатор руху «Матері у молитві» є представником спільноти «Утіха» у своїй державі.

Особа національного координатора є особою молитви, яка вміє дослухатися Божої волі і бажає Йому служити.

Національний координатор розуміє духовну концепцію руху «Матері у молитві» та відчуває покликання до її впровадження, маючи при цьому підтримку своєї родини.

Національний координатор не повинна бути імпульсивною особою у вчинках, які їй видаються доречними (інколи це нелегко, коли вона вважає, що її ідея подобається Богові).

Національний координатор повинна у молитві вичікувати відповіді Бога і бути відкритою на вказівки і рекомендації зі спільноти «Утіхи». Їй слід бути готовою до їхнього остаточного рішення, а якщо йдеться про спірне питання за благословенням Патріарха.

Національний координатор постійно вчиться давати доручення іншим людям і сприяти їхньому духовному зросту, бути наполегливою, особливо коли необхідно сказати «ні» (зазвичай своїм друзям легше сказати «так»). Найкращим кандидатом у координатора є така особа, яка у своєму серці щиро переконана, що не є провідником.

Не переживайте, не хвилюйтесь, будь ласка, якщо Господь захоче, щоб Ви стали лідером, то наділить Вас усіма необхідними рисами для виконання такого служіння і надасть усю необхідну допомогу.

Пам’ятайте, провідництво:
Це дар,
Який нічого спільного не має з нашими власними зусиллями.
Цей дар слід використовувати.
Він робить нас слугинями.
Бути провідницею це не:
Наша спроба допомогти Богові;
Намагання бути в центрі уваги;
Результат нашої важкої праці (молитвою можна досягнути більше, ніж вчинками).
Тому, ми повинні:
Молитися і постити (якщо це можливо);
Відповідати на Його поклик.

Провід молитовною групою
Та, що провадить молитовною групою називається слугинею. Слугиня групи є представником руху «Матері в молитві» у своєму районі (селі, місті) і призначається лише регіональним координатором за погодженням із членами групи.

Бажано, щоб та, хто планує заснувати нову групу, молилася протягом одного місяця до того моменту, коли група буде створена і просила Господа нашого Ісуса Христа (можна за посердництвом Пресвятої Богородиці), щоб Він провадив групою. Для початку такого служіння також потрібно мати благословення місцевого пароха.

Незмінне молитовне правило зустрічей груп «Матері в молитві» укладене в молитовнику «Матері в молитві».

Слугиня:

  • Надає молитовну допомогу та служить разом із помічницями;
  • Заохочує до спільної молитви членів групи та підтримує добрі стосунки між всіма членами руху;
  • Розповсюджує літературу та інформацію про події у своїй групі;
  • Узгоджує всі власні ініціативи з своїм регіональним координатором, щоб забезпечити збереження простоти і духовності первісної концепції Руху. (Важливо, щоб під назвою «Матері у молитві» розповсюджувалися лише матеріали самого руху «Матері у молитві»);

Групи руху «Матері в молитві»
Членом руху «Матері у молитві» може стати будь-яка жінка, серце якої віддане дітям через молитву в групах. Це можуть бути так матері в біологічному як в духовному розумінні. Оскільки в деяких осіб дуже складна життєва ситуація і вони будуть мати потребу ділитися своїми переживаннями в групі, то в ній повинно бути від двох до восьми жінок. Винятки дозволені, якщо та умова зберігається, а це не просто зробити, коли група велика.

Необхідно пам’ятати, що:

  1. члени груп не дають порад жодній особі стосовно її проблем, а лише вислуховують її, а потім спокійно пропонують разом помолитися і віддати ці проблеми Богові; коли зустріч переходить в дискусію, то слугиня повинна спокійно сказати: «давайте помолимося і віддамо це Богові» (духовна концепція «Матерів у молитві», полягає в тому, що вони на 100% усе поручають Богові).
  2. слугиня повинна проінформувати усіх членів групи про те, що всі проблеми озвучені під час молитовної зустрічі повинні залишатися конфіденційними. 

На кожній зустрічі групи «Матерів в молитві» суворо дотримуються ці два правила: не дають порад і притримуються конфіденційності.

Коли виникають якісь труднощі чи суперечки між окремими членкинями, найкращим виходом із ситуації буде помолитися за вирішення цієї проблеми без жодних коментарів. Сатана завжди ділить, щоби володарювати, особливо коли жінки моляться. Треба про це завжди пам’ятати. Щовечора кожна членкиня молиться про захист для всіх інших сестер, учасниць всього руху «Матері в молитві», а також в наміренні єдності та уникненні пліток.

Для того, аби можна було отримувати, надсилати інформацію, всі групи повинні бути зареєстровані у регіонального координатора. Також всі групи повинні надавати щиру допомогу у створенні нових груп. Такі групи утворюються за неодмінної умови погодження із регіональним координатором.

Молитовник руху «Матері у молитві»
Молитовник «Матерів в молитві» укладений літургійною комісією Української Греко Католицької Церкви у 2003 році з благословення Патріарха Любомира та узгоджено із спільнотою «Утіха». До цього молитовного правила заборонено додавати інші молитовні практики.

Дбаючи про збереження молитовних традицій Української Греко Католицької Церкви, а так само задля єдності з усіма рухами «Утіхи» у цілому світі члени руху «Матері в молитві» в Україні послуговуються саме цим молитовником. Це добре потрібно усвідомити особливо новоствореним молитовним групам.

Оскільки, рух «Матері в молитві» є надконфесійний, кожний член Руху повинен бути делікатним у ставленні до тих членів Руху, які належать до інших конфесій чи віросповідань. Саме тому після кожної молитви є «коротка пауза». Це час, щоб подумки висловлена особиста молитва даної конкретної особи стала близькою всім членам групи.

Друга частина молитовника використовується для реколекцій та конференцій. Реколекції та конференції чи інші зустрічі допомагають глибше усвідомити стосунки членів руху «Матері в молитві» з Богом і Церквою, збагнути сенс Руху.

Обмін особистим досвідом є надважливим під час таких зустрічей.

Всі нові молитовники мають мати таку саму обкладинку, колір і зміст, як попередні, оскільки зовнішний іхній вид свідчить про незмінність їхнього змісту, і їхню роль в зберіганні єдності руху «Матерів в молитві» незважаючи на різницю культур і віросповідань його членів.

Центр спільноти «Утіха»
Центр спільноти повинен бути місцем:

  • молитви;
  • офісної діяльності;
  • навчання слугинь спільнот і надання їм допомоги;
  • дружнього спілкування;
  • для прийняття гостей, закордонних та з інших міст;
  • реколекцій;
  • спільної молитви для осіб, які потребують молитовної підтримки;
  • якщо можливо, житлом для деяких членів спільноти.

В Україні поки що центру немає.

Структура руху відповідає структурі нашої Церкви.

Тобто, окрім національного координатора, в кожній єпархії є регіональний координатор, який безпосередньо контактує зі слугинями спільнот, і організовує життя спільноти у своїй єпархії з благословення єпархіального духівника.

Форми діяльності:

  • Спільна молитва матерів один раз в тиждень.
  • Загально єпархіальний з’їзд один раз в рік.
  • Деканальні з’їзди — за домовленістю.
  • Щорічний вишкіл слугинь під проводом духівника.
  • Прощі.
  • Опіка над членкинями спільнот.
  • Є поодинокі випадки опіки над ув’язненими та сиротинцями.

 

Національний координатор
Віра Чмелик
а/с 35, 79071, Україна
тел.: (032) 263-72-82
Електронна скринька: matinka@ukr.net

Назад